vrijdag 27 november 2009

Dubai remt vrije val met uitstel van betaling, beurskoersen zakken

Dubai heeft de financiële wereld behoorlijk geschokt door uitstel van betaling te regelen voor zijn belangrijkste investeringsmaatschappij, Dubai World. Dubai World heeft schulden uitstaan van ongeveer 59 miljard dollar, dat is ongeveer tweederde van de totale schuld van 80 miljard dollar van  het megalomane rijkje-met-de-dure-skyline van de familie Maktoum. Dubai World is ook de moedermaatschappij van Nakheel, de maatschappij die het kunstmatige eiland in de vorm van een palmboom heeft laten aanleggen voor de kust. Nakheel had op 14 december een schuld van 3,5 miljard moeten aflossen en op 1 mei nog eens bijan een miljard. Aangekondigd is nu dat die betalingen moeten wachten tot mei.
Het emiraatje deed de aankondiging vlak voor Thansgiving Day in de VS en Eid al-Adha in de moslim-wereld en zei dat nadere uitleg pas na dit laatste feest zal volgen. Een en ander zorgde voor verwarring op de beurzen en financiële markten. De Europese FTSE, graadmeter voor de Europese beurzen, ging 3,2% naar beneden - de AEX maakte een vergelijkbare val. Duitse 10-jaar staatsleningen, een erkend Europees ijkpunt voor obligaties, zakten 3,16%. De aandelen van financiële instellingen daalden over de hele linie met 5,3%. Voor Barclay's bank was dat zelfs 8%. De verzekeringspremies voor het herverzekeren van de schulden van Dubai stegen naar ongekende hoogten. Duidelijk is dat algemeen wordt gevreesd dat Dubai's expansie van de afgelopen jaren door de kredietcrisis en zijn gevolgen nu definitief een zeepbel zal blijken te zijn die op barsten staat.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...