donderdag 5 november 2009

Protest na nieuwe uitzetting Sheikh Jarrah


Israëlische en buitenlandse activisten zijn woensdagavond een wake begonnen bij de Al_Kurd familie die dinsdagmorgen vroeg door 40 gewapende kolonisten uit hun huis in de wijk Sheikh Jarrah waren gezet. De activisten brachten een tent en voedsel mee.
De Al-Kurds (behorend tot dezelfde extended  Al-Kurd familie als één van de eerder uitgezette families) waren de vierde familie in enkele maanden tijd die op staat werden gezet, in totaal gaat het om 60 mensen. Nog 28 andere families staat een vergelijkbaar lot te wachten.
De wijk Sheikh Jarrah is ligt net ten noorden van de Oude Stad van Jeruzalem. Kolonisten hebben er - net als in Silwan - uitbreidingsplannen op het oog. De huizen die zij willen overnemen zijn in de jaren vijftig door de VN gebouwd ten behoeve van Palestijnse vluchtelingen op grond die voor 1948 aan Joden toebehoorde. De settlers hebben op grond daarvan eigendomsrechten geclaimd. Die heeft het Israëlische Hooggerechtshof toegewezen.  (Waarmee het racistische karakter van de Israëlische wetgeving nog eens werd onderstreept. Want kunnen de vluchtelingen van 1948 nu claims aanhangig maken op hun huizen van voor 1949 in Haifa, Jaffa en West-Jeruzalem?)

Geen opmerkingen:

VS blokkeert toelating Palestina tot VN

De Verenigde Staten heeft weer een keer zijn recht van veto in de Veiligheidsraad gebruikt om de mogelijkheid te blokkeren dat Palestina een...