donderdag 1 juli 2010

Gedood omdat hij een raket afschoot? Of omdat hij wachtliep bij de grens met Israël?

Op 28 juni meldde ik dat de Israëlische luchtmacht bij een aanval in de Gaza-strook een  man had gedood die een RPG-raket zou hebben afgeschoten op de grenspost Nahal Oz. Bij dit soort berichten is in het algemeen enig wantrouwen op zijn plaats, vooral als er geen getuigen waren. Dat blijkt eens te meer uit de reactie van een lezer van dit  blog, die mogelijk een heel ander licht werpt op wat er is gebeurd.
De lezer in kwestie heeft vrienden in Gaza die de gedode man, de 32-jarige Basam Badwan, goed kenden en meermalen per week spraken. Zij wisten te vertellen dat hij lid was van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Deze organisatie heeft een soort burgerwacht ingesteld die in ploegendienst 24 uur per dag de grenzen in de gaten houdt om tijdig burgers te kunnen waarschuwen als er sprake van is dat Israëlische militairen de grens overkomen om gewapende acties uit te voeren. Basam nam hieraan regelmatig deel. Dit soort wachtlopen wordt langere tijd gedaan. De wachters zijn ongewapend, maar desondanks is al een aantal van hen gedood. Het lijkt waarschijnlijk dat Basam werd gedood toen hij deelnam aan zo'n patrouille. Hij zou dus zeker niet het eerste slachtoffer zijn.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...