vrijdag 30 juli 2010

Kolonisten nemen weer huis in Oost-Jeruzalem over, grenspolitie verwoest Bedoeïenendorpje

P
Politie voor deur van het huis dat Ateret Cohanim in bezit heeft genomen.

Terug van weggeweest.
Veel is er niet gebeurd de afgelopen week, maar twee dingen vallen wel op. Donderdag was er weer een overname van een huis in Arabisch Oost-Jeruzalem door kolonisten. Het ging ditmaal om een groot huis dichtbij de Westelijke Muur en de Aqsa moskee dat bewoond werd door de familie Quirresh, een extended family bestaande uit acht families van, naar één van de clanleden zei, ongeveer 90 personen. De overname gebeurde donderdag, op het moment dat acht van de negen families weg waren naar een bruiloft. Leden van Ateret Cohanim, een religieuze kolonistenbeweging die erop mikt zoveel mogelijk onroerend goed in Oost-Jeruzalem te verwerven en daarbij onder meer gesteund wordt door de casino-magnaat Irwin Moscowits uit Florida, trokken bij het aanbreken van de dag onder politiebegeleiding het huis binnen.
Juridisch zit de zaak als volgt in elkaar: De familie Quirresh huurt het huis al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw van een Palestijnse eigenaar die in het buitenland woont. In 1987 heeft deze het huis blijkbaar verkocht, want de familie kreeg toen te horen dat zij te maken kreeg met een firma 'Blue Strars World Investment, een organisatie waar de kolonisten achter zaten. De kolonisten probeerden meermalen de Palestijnse familie uit het hu te zetten, maar kregen van de rechter steeds nul op het request. Ook donderdag wisten de teruggekeerde bewoners - die zie de foto op een bankje voor het huis de loop der gebeurtenissen afwachten -  van een rechtbank een bevel tot uitzetting van de kolonisten te krijgen. Tevergeefs probeerden de Palestijnen de politie zover te krijgen dat zij dit bevel uitvoerden. De kolonisten gingen intussen in beroep en kregen van de rechters gedaan dat zij kunnen blijven tot zondag, waarop de echte hearing van de zaak zal plaatsvinden.(Ik ontleen dit  alles overigens grotendeels aan de blog van Hagit Ofran van Peace Now, die dit soort zaken in haar portefeuille heeft. De foto's zijn ook van haar). 


Een ander niet minder schrijnend verhaal is dat van het niet-erkende Bedoeïenendorpje Al-Araqib in de Negev, dat maandag 26 juli in zijn geheel met de grond gelijk is gemaakt. Het  verhaal van de niet erkende dorpjes is tamelijk treurig. Er zijn honderden van dit soort dorpjes die volgens de autoriteiten niet bestaan en niet mogen bestaan en daarom geen water, elektriciteit, vervoer en andere voorzieningen kennen. In het geval van de Bedoeïenen gaat het om mensen die weigeren mee te werken aan een politiek waarbij de Bedoeïenen van hun land worden verdreven en in steden bijeen worden gebracht. Ook in het geval van het dorpje Araqib, zo'n 40 huizen en ongeveer 300 mensen gaat het om Bedoeïenen die hier al woonden voordat de staat Israël was gesticht.

Maandagmorgen kwam een politiemacht van 1500 man met bulldozers en ander zwaar materieel die de bewoners verdreven en de - van hout, plaatijzer en tentdoek vervaardigde - huizen, olijfboomgaarden, watertanks en andere structuren pletten tot er niets meer te vernielen viel. Groepen Joodse demonstranten die het dorp te hulp waren gekomen konden niets uitrichten tegen de overmacht. Volgens politiechef Mickey Rosenfeld ging het om het uitvoeren van een 11 jaar oude rechterlijke uitspraak en zullen de bewoners in de
Bedoeïenenstad Rahat worden ondergebracht. De bewoners voelen dat als een gedwongen verblijf in een soort getto. Zij hebben gezworen terug te keren naar de plaats waar hun familie generaties lang heeft gewoond en alles wat is vernield weer op te bouwen.
 Update zondag 1-8-10:  Max Blumenthal meldt op zijn blog dat de Israëlische politie bij haar actie om Al-Araqib te vernietigen hulp kreeg van vrijwillige hulppolitie in de vorm van middelbare scholieren. Op zijn blog een verslag (met foto´s) van hoe die scholieren voor hun plezier hielpen de boel te slopen. Overigens wordt Al-Araqib intussen al weer opgebouwd met hulp van Israëlische Joden. Zie ook daarvoor Blumenthals blog. 

Update woensdag 4-8-10: Het verhaal van Al-Araqib is er een met een open eind. Het afgelopen weekeinde gingen vrijwilligers naar Al-Araqib en bouwden ongeveer 10 gebouwen weer op. Maar vandaag, woensdag, keerden de autoriteiten terug en sloopten ook deze nieuwe gebouwen weer. Wordt vervolgd?

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...