woensdag 25 augustus 2010

Noors investeringsfonds trekt zich terug uit ondernemingen die bouwen in bezet gebied

 Het Noorse Fonds voor de Olierijkdommen, een soort pensioenfonds dat 450 miljard euro afkomstig uit de verkoop van olie en gas beheert voor toekomstige Noorse generaties, heeft twee Israelische bedrijven geschrapt van de lijst van ondernemingen waarin het investeert, omdat ze betrokken zijn bij het bouwen in bezet gebied. De twee zijn Africa Israel Investments en de dochtermaatschappij ervan, Danya Cebus. Beide zijn eigendom van de Israelische miljardair Lev Leviev.










Volgens de beleggingscode van het Noorse fonds mag het niet investeren in firma's die wapens als atoombommen of clusterbommen produceren, het milieu schaden, of de rechten van werkers dan wel het recht in het algemeen schenden. Volgens een verklaring van de Noorse minister van Financiën Sigbjoern Johnsen is het bouwen in bezet gebied strijdig met de Geneefse conventies, met diverse VN-resoluties en met een uitspraak van het Internationale Gerechtshof uit 2004. Het fonds heeft zijn aandelen ter waarde van 1, 16 miljoen euro in Africa Israel Investements al geruime tijd geleden verkocht.     
 Danya Cebus heeft, als aannemer, onder meer bouwprojecten uitgevoerd in de Jeruzalemse nederzetting Har Homa, Maaleh Adumim, Modi'ïn Illit (foto) en Adam. 

Een jaar geleden heeft hetzelfde Noorse fonds ook zijn beleggingen weggedaan in Elbit Systems, een van de grootste ondernemingen op het gebied van defensie- en bewakingselektronica, wegens de betrokkenheid van Elbit bij het bouwen van de Muur in bezet gebied.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...