donderdag 26 augustus 2010

Provocatie leidt tot rellen in Silwan

 De Israelische grenspolitie heeft donderdagmorgen slag geleverd met  enkele tientallen inwoners van de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem.  De wijkbewoners staken vier auto's in brand, twee scooters, een aantal afvalbakken en een wachthuisje. Ook vielen zij de brandweer aan. Eén kolonist werd licht gewond nadat hij werd getroffen door een steen. 
De rellen braken uit om ongeveer vier uur in de ochtend, nadat gemaskerde kolonisten probeerden een moskee in de wijk binnen te komen volgens de Palestijnen. Wegens Ramadhan waren er mensen in de moskee, die alarm sloegen. Daarop braken rellen uit, waarbij jongeren stenen en molotovcocktails gooiden, aldus Ynet.    
Silwan is een van de Palestijnse wijken waar Joodse kolonisten proberen een steeds grotere aanwezigheid te krijgen. Ook hebben opgravingen die worden uitgevoerd door een organisatie van kolonisten tot verzakkingen en het vallen van gaten in de wegen geleid. De spanning is de laatste tijd nog extra opgelopen door een recente beslissing van het bestuur van de gemeente Jeruzalem om 22 huizen van inwoners van Silwan af te breken om plaats te maken voor een bijbels toeristenpark. Afgezien hiervan is de bevolking van de bezette gebieden uiterst gevoelig voor bedreigingen van moskeeën na recente gevallen waarbij kolonisten brand hebben gesticht in moskeeën:. In december gebeurde dat in Yasuf, in mei in Luban al-Sharqiyya, terwijl in Jaffa volgens de islamitische Waqf in juni ook sprake sprake was van een poging tot brandstichting in een moskee die onderhoudswerkzaamheden onderging.  

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...