donderdag 23 augustus 2012

'Onderzoek naar dood Rachel Corrie was ongeloofwaardig'

 
Rachel Corrie met gekleurd vest en megafoon voor de bulldozer, vlak voor haar dood.  De onderste foto toont haar nadat de bulldozer heen terug over haar heen was gereden. 

De Amerikaanse ambassadeur in Israel, Dan Shapiro, heeft deze week gezegd dat het onderzoek dat Israel heeft ingesteld naar de dood in 2003 van de Amerikaanse activiste Rachel Corrie niet zo grondig, geloofwaardig en open is geweest als had gemoeten en daarom als onvoldoende moet worden beschouwd. Shapiro zei dit tegen de ouders van Rachel Corrie, Craig en Cindy Corrie, vlak voordat de rechtbank in Haifa uitspraak zal doen in de civiele rechtszaak die zij tegen de staat Israel hebben aangespannen. Die uitspraak wordt dinsdag verwacht. 
Rachel Corrie was een activiste van de International Solidarity Movement. Op 16 maart 2003 werd zij in Rafah in de Gazastrook platgereden door een gigantische D9 bulldozer die gebruikt wordt om huizen tegen de grond te  rijden. Rachel Corrie was voor het ding gaan staan om te verhinderen dat hij een huis zou slopen. Het Israelische leger heeft steeds volgehouden dat het een ongeluk was en dat de bestuurder va de D9 haar niet had gezien.
De VS heeft Israel herhaaldelijk om opheldering gevraagd omtrent de omstandigheden van Rachel Corrie's dood. De familie is in 2005 een civiele procedure tegen de Israelische staat begonnen nadat de militaire aanklager de zaak gesloten had verklaard. Ambassadeur Shapiro had al eerder, in 2011, tegenover de commissie voor buitenlandse zaken van de Amerikaanse Senaat verklaard dat de VS er al zeven jaar 'op het hoogste niveau' bij Israel op hadden aangedrongen een diepgaand en geloofwaardig  onderzoek naar de dood van Rachel Corrie te houden, maar dat Israel dit steeds had geweigerd.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...