maandag 8 oktober 2012

Beschietingen over en weer in Gaza na Israelische luchtaanval van zondag in Rafah

Israel heeft maandagmorgen een serie artilleriebombardementen op Gaza uitgevoerd. Daarbij werden vijf mensen in het dorp grensdorp Khuzaa bij Khan Younis gewond. Ze werden behandeld in een ziekenhuis in Khan Younis. Ook werden een watertoren en de minaret van de Ammar Ibn Yasser moskee in Khan Younis beschadigd. Het ministerie van Onderwijs in Gaza maakte bekend dat vijf scholen in zuidelijk Gaza om veiligheidsredenen zijn geëvacueerd.
 -----------------------------
Update:  Het ministerie van Gezondheid in Gaza maakte maakte bekend dat Abdullah Hasan Makkawi, 25, maandag is overleden aan de verwondingen die hij opliep bij de Israelische luchtaanval van zondag. Makkawi was een van de mensen op wie Israel het zondag had gemunt. Bij de luchtaanval werden behalve deze twee activisten nog negen omstanders geraakt, onder wie vijf kinderen.
------------------------------
Het Israelische artilleriebombardement, zo maakte een Israelische legerwoordvoerster bekend, was een reactie op het afschieten van zo'n 40 raketten en mortiergranaten op het zuiden van Israel. Daarbij werden voor zover bekend geen mensen gewond, wel werd lichte schade aan een gebouw aangericht.    
De beschietingen vanuit Gaza waren op hun beurt een vergelding voor een Israelische luchtaanval, zondag, op twee militanten op een motorfiets in Rafah in de zuidelijke Gazastrook. Bij deze aanval werden de twee militanten gewond, evenals acht voorbijgangers (zie bericht hieronder). Twee mensen zijn levensgevaarlijk gewond, onder de gewonden waren verder drie kinderen en een vrouw.
De verantwoordelijkheid voor de beschieting van Israel werd opgeëist door de Izz Eddin Al-Qassam Brigades van Hamas en de Al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad. Het is voor het eerst sinds juni dat Hamas aan een beschieting van Israel deelneemt. 

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...