zondag 18 augustus 2013

Gemeente Jeruzalem dwingt Palestijn zelf huis te slopen


Ziad Omayra heeft zondag zelf zijn huis in de wijk Sur Bahir in Oost-Jeruzalem met de grond gelijk gemaakt. Hij deed dat omdat de gemeente Jeruzalem hem anders 70.000 shekel (14.000 euro) in rekening zou hebben gebracht aan sloopkosten. Omayra moest nu evengoed nog 25.000 shekel (5000 euro) opbrengen om een bulldozer te huren en trucks om het puin af te voeren.
Ziad bouwde het 110 vierkante meter tellende huis huis 15 jaar geleden zelf op land dat hij van zijn vader had geërfd. Hij woonde er met zijn vrouw, zijn moeder en zijn kinderen, tezamen negen personen. Van de gemeente Jeruzalem moest het huis echter afgebroken worden omdat er geen vergunning was verleend voor de bouw.
Palestijnen krijgen van de gemeente Jeruzalem slechts in minder dan 5% van de gevallen vergunningen om te bouwen of verbouwen. Dat bevordert de verjoodsing van de stad, omdat families door ruimtegebrek gedwongen zo soms naar elders verhuizen, wat betekent dat zij hun rechten als ingezetenen van de stad verliezen en niet meer kunnen terugkeren.   
Omayra trekt nu met zijn familie noodgedwongen met zijn familie in bij een broer. Zijn verhaal is niet ongewoon. Volgens de Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem heeft Jeruzalem tussen 2004 en 2012 412 Palestijnse huizen laten slopen. Daarbij raakten 1632 mensen dakloos.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...