donderdag 8 augustus 2013

'Israel tekent geen akkoorden met de EU als de nederzettingen daarin illegaal worden genoemd'

Israel zal geen overeenkomsten met de Europese Unie tekenen waarin staat dat EU-steun, beurzen, investeringen of leningen alleen worden vertrekt aan instellingen die geen belangen hebben op de Westoever, de Golan of in Oost-Jeruzalem. Israel zal ook geen overeenkomsten aangaan waarin de EU het vraagt te bevestigen dat Israels soevereiniteit niet van kracht is buiten de grenzen van 1967, meldt de krant Haaretz Wat Israel wil, is met de EU onderhandelen om te kijken of er andere formuleringen van de akkoorden mogelijk zijn waar het wel mee akkoord kan gaan. .  
 Dat is donderdag besloten tijdens een vergadering in het kantoor van premier Netanyahu. Deelnemers aan de bijeenkomst waren behalve Netanyahu zelf, de ministers Lapid (Financiën), Piron (Onderwijs) en Perry (Wetenschap) van Yesh Atid, Tzipi Livni (Justitie en vredesonderhandelingen) van Hatnuah,  Naftali Bennett (Economie en Religie) van Habayit Hayehudi, en Shamir (Landbouw) en Elkin (waarnemend minister van Buitenlandse Zaken) van de Likud. 
 ''We zullen de richtlijnen niet tekenen in hun huidige vorm,'' aldus een deelnemer aan de besluitvorming. ''Maar we willen wel met de EU onderhandelen over formuleringen die het mogelijk maken dat het akkoord over Horizon 2020 voor wetenschappelijke samenwerking en andere overeenkomsten alsnog kunnen worden uitgevoerd.''   
Het Horizon 2020 project is volgens de Jerusalem Post een Europees Research en Ontwikkelingsprogramma dat in 2014 van start gaat en over een periode van zeven jaar 80 miljard euro investeert in wetenschappelijke research. Israel is het enige niet-Europese land dat gevraagd is eraan mee te werken. Het zou zelf 600 miljoen euro op moeten brengen, maar volgens de Jerusalem Post betaalt dat bedrag zichzelf ruimschoots terug, omdat Israel voor elke euro die het uitgeeft ongeveer anderhalf keer zoveel kan terugverwachten aan giften, beurzen of investeringen.  
Israels deelname aan dit lucratieve project is nu echter onder druk komen te staan doordat de EU, die zich altijd tegen het nederzettingenprogramma van Israel heeft uitgesproken,  nieuwe richtlijnen heeft uitgevaardigd die per 1 januari van kracht worden. Daarin wordt van Israelische instellingen die deelnemen aan dit en andere overeenkomsten met de EU, gevraagd dat zij verklaren geen banden te hebben met, of belangen in, nederzettingen, dan wel vestigingen te hebben in plaatsen over de bestandslijn van voor juni 1967, de zogenoemde groene lijn. Israel weigert dit, omdat het niet wil toegeven dat zijn nederzettingen in bezet gebied illegaal zijn. Ook weigert het toe te geven dat de Israelische annexaties van Oost-Jeruzalem (in 1968) en de Golan-Hoogvlakte (in 1981) in strijd waren met het internationale recht.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...