zondag 13 juli 2014

Duizenden uit Noord-Gaza gevlucht na oproep huizen te verlaten, nu 176 doden


Israel begon zaterdagavond al met het uitgooien van pamfletten in Noord-Gaza die de bevolking (aan)bevalen hun huizen te verlaten. hele families namen in de loop van de nacht al het zekere voor het onzekere en gingen op de vlucht.

Update 15 uur 15. De Israelische aanval op Gaza is zondag zijn zesde dag ingegaan met de oukaze van het Israelische leger dat Beit Lahiya en omstreken in het noorden van de Strook tegen het middaguur moet zijn ontruimd, omdat daar dan een grote operatie gaat plaatsvinden. Duizenden vluchtten daarna. Velen vonden onderdak in UNWRA-scholen en instellingen in Gaza-stad.
(In Israel is intussen een zwaar gewonde gevallen, een 16-jarige jongen in Ashkelon werd getroffen door raketscherven. Hij had de waarschuwing om naar de schuilkelder te gaan genegeerd).
Zaterdagavond werd gekenmerkt door een aanval die volgens Israel gericht was op het huis van Taysir al-Batsh, de politiecommissaris van Gaza-stad in de wijk Tuffah. Batsh zelf raakte daarbij gewond, maar de aanval trof niet alleen zijn huis maar ook een moskee waar zojuist het druk bezochte avondgebed - het is Ramadan - was geëindigd. Dat leverde een ongekend bloedbad op, waarin 18 mensen (allen leden van de familie van de politiecommissaris) werden gedood en tegen de 50 gewond. Het was de tot nu toe bloedigste slachtpartij van de Israelische campagne ''Protective Edge'', waarin Israel (zoals het bij dit soort aanvallen altijd doet) zegt dat het burgers zoveel mogelijk spaart. Embedded image permalink
Begrafenis van de familie Al-Batsh. Op de foto is slechts een aantal van de 18 gedode familieleden te zien. (Foto via Twitter)
Crowd of men carry shrouded bodies during funeral procession
Begrafenis van de acht leden van de door een Israelisch bombardement uitgemoorde familie al-Hajj, 10 juli 2014. (Foto APA)

Haaretz meldt dat het Israelische leger een onderzoek instelt naar de vraag hoe een aanval kon worden gelanceerd op een menigte die de moskee verliet. Ook citeert de krant militaire bronnen die zeggen dat er niet, zoals Israel zegt steeds te doen, een waarschuwing aan de aanval vooraf ging.
Zaterdagavond vond ook voor het eerst een beperkte grondoperatie plaats. Commando's gingen vanuit zee ten noorden van Gaza-stad het Sudaniya strand op, omdat daar een raketlanceerder zou staan. Er volgde en vuurgevecht met strijders van de Qassem-Brigades van Hamas, waarbij vier Israelische militairen (volgens
Israel licht) gewond raakten. Israel voerde ook bombardement uit op het gebied en zegt dat de raketlanceerder onklaar werd gemaakt.
Na het bloedbad in de wijk Tuffah van Gaza-stad waarbij 18 leden van de familie al-Batsh, in leeftijd variërend van 10 tot  59 jaar, gedood werden, vielen nog meer doden. Het dodental in Gaza is daardoor nu geklommen naar 167 sinds maandagavond (en als we de negen van zondagavond erbij optellen, tot 176). Het aantal gewonden ligt nu flink boven de 1.000. De ziekenhuizen kampen met grote tekorten aan bloedplasma en medicijnen.
De laatste doden die vielen waren Samir Hamdan, die kort na 12 uur werd gedood in Beit Hanoun, aldus woordvoerder Ashraf al-Qidra an het ministerie van Gezondheid in Gaza. Hussein Muhesin (19) stierf in een luchtaanval op Gaza-Stad. Drie kinderen raakten aanval gewond. Daarvoor werd Layla Hasan al-Udat, een vrouw, gedood bij een aanval op het Maghazi kamp in Midden-Gaza. Ashraf Zurub( 21) stierf aan verwondingen die hij een dag eerder opliep, en Husam Ibrahim al-Najjar (een jongen van 14) werd gedood in een aanval op Noord-Gaza. Nog weer iets eerder werd de 80-jarige vrouw Hijaziyya al-Hilou gedood in de wijk Shuja'iyya in Gaza-stad toen het huis van de familie al-Hilou werd vernield door een raket. Medische hulpverleners zeiden dat het een wonder was dat de rest van de familie het overleefde.
Israel intensiveerde zijn luchtaanvallen nog gedurende de nacht met aanvallen op gebouwen van Hamas in Gaza-Stad en een basis van de ''veiligheidstroepen'' van de Palestijnse Autoriteit in Rafah. In het Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad stierven intussen de 73-jarige vrouw Ramziyya al- Abdul, de 25-jarige Rami Abu Shanab en een niet geïdentificeerd kind aan wonden die zij twee dagen eerder opliepen tijdens een bombardement van een huis in Deir al-Balah. Izz Addin al-Bulbul, Shadi Muhammad Zurub (21), Bassam Zurub (21) en Muhannad Yousef Abu Dheir (23) een lid van de Quds Brigades van de Islamitische Jihad (23), werden gedood bij luchtaanvallen op Rafah.
Embedded image permalink
In de hele wereld werd  gisteren op tal van plaatsen gedemonstreerd, waaronder ook in Den Haag. Deze foto is van Jemen. Op de site Samidoun staat een indrukwekkende hoeveelheid foto's bij elkaar. (Foto via Twitter)

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...